Η διαιτητική πρόσληψη φυτικών ινών και ο κίνδυνος σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
Μελέτες παρατήρησης καταδεικνύουν μια συσχέτιση μεταξύ των προσλαμβανόμενων φυτικών ινών και του κινδύνου ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2), ωστόσο τα αποτελέσματα των μελετών παραμένουν ασαφή. Ανιχνεύθηκαν 17 προοπτικές μελέτες, που εξέταζαν τη συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης φυτικών ινών και του κίνδυνου για ΣΔ2. Ο συνολικός αριθμός συμμετεχόντων ήταν 488.293, ενώ ο αριθμός των περιστατικών ΣΔ2 ήταν 19.033. Μία μη γραμμική συσχέτιση διαπιστώθηκε μεταξύ του συνόλου των προσλαμβανόμενων φυτικών ινών με τον κίνδυνο για εμφάνιση ΣΔ2. Ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 6% για κάθε 2g αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών από δημητριακά. Τα ευρήματα αυτής της μετα-ανάλυσης καταδεικνύουν ότι η πρόσληψη φυτικών ινών μέσω διατροφής μπορεί να σχετίζεται αντίστροφα με τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ2.